Μεσογειακή Διατροφή για παιδιά


Γεια σας παιδιά!  Θέλουμε να σας μιλήσουμε για τη πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής. Γνωρίζετε γιατί έχει σχήμα πυραμίδας; είναι επειδή ό,τι βρίσκεται στο κάτω μέρος, δηλαδή στη βάση, είναι καλό να το καταναλώνουμε καθημερινά και ό,τι βρίσκεται στο πάνω μέρος, δηλαδή, στη κορυφή, είναι καλύτερα να το καταναλώνουμε μόνο λίγες φορές την εβδομάδα η τον μήνα.  Χωρίσαμε την πυραμίδα σε τέσσερα επίπεδα για να σας βοηθήσουμε να μάθετε την συχνότητα, πού πρέπει να τρώτε το κάθε είδος φαγητού.

Ετσι η πυραμίδα αποτελείται απο τα τέσσερα ακόλουθα χρώματα αρχίζοντας από την βάση: Κίτρινο, Πράσινο, Μπλέ και Κόκκινο

 

Στη βάση της πυραμίδας, δηλαδή το Κίτρινο  έχουμε τα κύρια φαγητά που τρώμε καθημερινά όπως ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, που μας δίνουν ενέργεια για να σκεφτόμαστε, να μιλάμε, να παίζουμε, να τρέχουμε!  Ακόμα σημαντικές τροφές  είναι τα όσπρια όπως τα φασόλια, το λουβί και οι φακές.

Στη Μεσόγειο θάλασσα, από όπου πήρε το όνομά της η Μεσογειακή Διατροφή, έχουμε πολλές ελιές από τις οποίες παράγουμε ελαιόλαδο. Γι’ αυτό λοιπόν, βάζουμε καθημερινά το ελαιόλαδο στη σαλάτα μας και στα όσπρια και βοηθάμε τη μαμά ή τη γιαγιά να μαγειρεύει νόστιμα μ’ αυτό.

Τώρα, αν θέλουμε να έχουμε γερά δοντάκια και κόκκαλα, πίνουμε κάθε μέρα γάλα και τρώμε γιαούρτι και τυράκι. Τα γαλακτοκομικά περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο και Βιταμίνη Δ, δίνοντας στα κόκκαλά μας ό,τι χρειάζονται για να ψηλώσουμε.

 

Στο πράσινο  έχουμε τα φρούτα και τα λαχανικά που προσπαθούμε να τρώμε 3-4 φορές την ημέρα και διαλέγουμε  φρούτα και λαχανικά από διάφορα χρώματα:

όπως πορτοκαλί καρότο, κόκκινη ντομάτα, πράσινη πιπεριά, κίτρινη μπανάνα,  κόκκινα κεράσια,  πράσινο αχλάδι κτλ.

Δηλαδή φτιάχνουμε ένα ουράνιο τόξο με τα χρώματα των φρούτων και των λαχανικών! Τα φρούτα και τα λαχανικά μας δίνουν πολλές βιταμίνες , οι οποίες μας προστατεύουν από ασθένειες αλλά και μας κάνουν να βλέπουμε καλύτερα στο σκοτάδι. Ακόμα σημαντικό είναι να δοκιμάζουμε ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι όπως αμύγδαλα και καρύδια. Αυτά έχουν καλά λίπη, σημαντικά για τη καρδιά και το μυαλό μας έτσι γινόμαστε ακόμα πιο έξυπνοι!!

 

Στο μπλε, έχουμε ψάρια, κοτόπουλο και αβγά που μπορούμε να τα τρώμε 3-4  φορές την εβδομάδα. Τα  ψάρια μπορεί να είναι  τσιπούρα, λαβράκι, καλαμάρι, φαγκρί, οχταπόδι κ.α. Αυτά μας δίνουν πρωτεΐνες και σίδηρο για να φτιάχνουμε δυνατούς μυς, γερά μάτια και δυνατό σώμα. Επίσης μπορούμε να τρώμε κόκκινα κρέατα όπως αρνί, βοδινό, χοιρινό, σουβλάκια και μπιφτέκια.

 

Στην κορυφή της πυραμίδας δηλαδή στο κόκκινο υπάρχουν τροφές που είναι καλύτερο να τις τρώμε μόνο 1-2  φορές την εβδομάδα. Καλύτερα να μην τρώμε συχνά τροφές με πολύ ζάχαρη όπως γλυκά, γλειφιτζούρια, σοκολάτες, παγωτά, αναψυκτικά,  Ακόμα περιορίζουμε και τα επεξεργασμένα κρέατα όπως χαμ, λουκάνικα και σαλάμια. Αυτές οι τροφές δεν μας προσφέρουν τόσες βιταμίνες κι αντίθετα αν τις καταναλώνουμε συχνά μπορεί να κάνουν κακό στα δοντάκια μας και στο σώμα μας.

 

Να θυμάστε, η Μεσογειακή Διατροφή μας κάνεις γερούς και δυνατούς. Μας βοηθάει να έχουμε γερό σώμα και μυαλό, να έχουμε ενέργεια όλη μέρα και να μην αρρωσταίνουμε τόσο εύκολα.

Πάμε να παίξουμε

         

 

 

 

Back To Top